Nigeria current affairs

2020 Nigeria Current Affairs Quiz Questions & Answers

1. How many ethnic groups do we have in Nigeria?

Answer: 250 ethnic groups

2. Who is the current chief of justices of Nigeria?

Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

3. In Nigeria, democracy day is now celebrated on.,

Answer: June 12

4. Which is the most populated country in the world?

Answer: China, with 1.4 billion residents

5. Who was the first Nigerian female psychiatrist?

Answer: Dr. Bertha Johnson

6. Nigeria’s Inspector General of Police is?

Answer: Adamu Mohammed

7. Which is the second largest continent in the world?

Answer: Africa, coming after Asia

8. The hottest region in the world is called?

Answer: The Sahara Desert

9. Who is the current chairman of ECOWAS?

Answer: President Muhama don Issoufou of Niger Republic.

10. Which African country first gained independence?

Answer: Liberia in 1847

11. Who is Nigeria’s current speaker of House of Representatives?

Answer: Femi Gbajabiamila

12. Who was the first writer of English Dictionary in the world?

Answer: Mr. Samuel Johnson

13. Who is Nigeria’s Minister of Power?

Answer: Sale Mamman from Taraba State

14. Who was the first President of Nigeria?

Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe, Oct. 1st, 1960 – Jan. 15th, 1966

15. Blue in the Nigerian Police flag represents?

Answer: Love, loyalty and unity

16. The first awarded Archbishop in Africa?

Answer: Benson Andrew Idahosa

17. The separation of powers simply means.

Answer: Checks and Balances

18. What is a 70 years anniversary called?

Answer: Platinum

19. What does the acronym ICAO stand for?

Answer: International Civil Aviation Organisation

20. Who was Nigeria’s first inspector General of Police?

Answer: Mr. C. W. Duncan, 1930 – 1935

21. Who is the current Sultan of Sokoto caliphate?

Answer: Muhammadu Salad Abubakar

22. Who is the current Governor of Central Bank of Nigeria?

Answer: Godwin Emefiele

23. Who is Nigeria’s Minister of Education?

Answer: Adamu Adamu from Bauchi State

24. What does the acronym ECOMOG means?

Answer: Economic Community Monitoring Group

25. Which is the highest mountain in Africa?

Answer: Mount Kilimanjaro in Tanzania

26. When did Nigeria break diplomatic relations with Israel?

Answer: 1972

27. Who created the Nigerian Council?

Answer: Frederick Lugard

28. What country does Nigeria share borders within the West?

Answer: Republic of Benin

29. Who is the current Senate President of Nigeria?

Answer: Ahmed Ibrahim Lawan

30. Which continent is the smallest in the world?

Answer: Australia

31. What agency is the Economic Commission for Africa part of?

Answer: UNO (United Nations Organisation)

32. Who what set of people does political sovereignty belongs to?

Answer: The Government

33. What region was created by the facilitation of the NCNC?

Answer: Mid-West Region

34. For what reason was Nigeria suspended from the Commonwealth in 1995?

Answer: Political Reasons

35. Who was the first Senate President of Nigeria?

Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe

36. Who was the first governor-general of colonial Nigeria?

Answer: Lord Lugard

37. People who live by selling labour in the Marxist theory are called?

Answer: Proletariats

38. Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macaulay

39. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic Party (NNDP)

40. When did the Duke and Duchess of Sussex leave the royal family?

Answer: January 2020

41. When was paper currency introduced in Nigeria?

Answer: 1918

42. How many Local Government Areas are in Nigeria?

Answer: 774

43. Which state in Nigeria has the largest number of Local Government Areas?

Answer: Kano State with 44 LGAs.

44. What does the term MDGs stands for?

Answer: Millennium Development Goals

45. When did the Federal Military Government abolish the four regions?

Answer: 1966

46. How many countries constitute the Economic Community of West African States?

Answer: 16

47. Which country was the last to win independence from colonial rule?

Answer: Angola

48. A country made up of semi-autonomous units is called.

Answer: A confederation

49. What is the ultimate aim of political parties?

Answer: To acquire and exercise power

50. What system of Government is political power inherited?

Answer: Monarchy

51. Which is the largest city in Nigeria?

Answer: Lagos

52. How many states were created by General Yakubu Gowon in Nigeria, May 1967?

Answer: 12 states

53. Who was the first Executive President of Nigeria?

Answer: Alhaji Shehu Shagari

54. When was facebook founded?

Answer: February 4, 2004

55. How many regional divisions does Africa have?

Answer: (Six Regional Divisions)

56. Who is the current managing director of NNPC?

Answer: Maikanti Baru

57. Who is the current Chief Justice of Nigeria?

Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

58. Who was the longest serving senate President of Nigeria?

Answer: David Mark

59. Who is the current Prime Minister of the United Kingdom?

Answer: Boris Johnson

60. Who is the current Secretary-General of the United Nations?

Answer: Antonio Guterres

61. Who is the longest serving Prime Minister of Israel?

Answer: Benjamin Netanyahu

62. Which state in Nigeria has the smallest number of LGAs?

Answer: Abuja, with only seven LGAs.

63. When was the United Nations Organisation formed?

Answer: 25th April 1945

64. The first woman to become a governor in Nigeria is?

Answer: Mrs. Virginia Etiaba, Anambra State

65. What does the acronym NUPENA means?

Answer: National Union of Petroleum Engineers and Natural Gas

66. Who is the current INEC Chairman?

Answer: Prof. Mahmood Yakubu

67. THe first female Brigadier in Nigeria?

Answer: Ronke Kale

68. Who released Nelson Mandela when he was arrested as an apartheid prisoner?

Answer: President Fredrick Declerk

69. Who is the current Chairman of UNO?

Answer: Bankie Moore from South Korea

70. Which state has the highest percentage of contribution to oil revenue in Nigeria?

Answer: Delta State

71. What is the motto of Nigeria?

Answer: Unity and Faith, Peace and Progress

72. How long does it take the earth to complete one revolution?

Answer: 365 days

73. When was the first refinery in Nigeria built?

Answer: 1965

74. When was the Federal Capital Territory created?

Ans: February 3rd, 1976

75. Who was Nigeria’s First Military Head of State?

Ans: General Yakubu Gowon

76. Who was known as the King of Afro beat in Nigeria?

Ans: Mr Fela Anikulapo Kuti

77. Where was the the United Nations Organisation formed?

Ans: San Francisco, April 1945

78. How was Sir Dele Giwa killed?

Ans: Through letter bomb

79. When was the Central Bank of Nigeria established?

Ans: 1958

80. Which authority heads the Nigerian Judiciary?

Ans: The Chief Justice of Nigeria

81. Who was the first Sultan of Sokoto?

Ans: Shehu Usman Danfodio

82. When was Nigerian Airforce established?

Ans: In 1964

83. Who was the last governor before Nigeria’s independence?

Ans: Sir James Robertson

84. Who was the first managing director of NNPC?

Ans: Chief R.A Marinho

85. When did the first world war take place?

Ans: 1914-1919

86. Which is the second most populated country in the world?

Ans: India, following China with a population of 1,806.6 billion people.

87. When did the Nigerian civil war begin?

Ans: July 6,1967

88. The award of honour GCFR is meant for?

Ans: Head of States only

89. What is the motto of the Nigerian Police?

Ans: The police are your friend.

90. When did the second world war take place?

Ans: 1939-1945

91. What age is the life expectancy of a Nigerian man?

Ans: 52years

92. What does the red eagle on the Nigerian coat of arms depict?

Ans: Strength

93. What is the official language of Nigeria?

Ans: English Language

94. When was Nigeria declared and recognized as a nation?

Ans: October 1, 1960

95. How many continents are there in the world?

Ans: Seven continents

96. What does the colour yellow in the Nigerian police flag signify?

Ans: Discipline and resourcefulness

97. Who is Nigeria’s current minister of finance?

Ans: Zainab Ahmed from Kaduna State.

98. Who was the first secretary general of United Nations Organisations?

Ans: Tryg Velie from Norway

99. When was the current president of Nigeria born?

Ans: 17 December 1942

100. How many senators make up the national assembly of Nigeria?

Ans: 109 senators

101. How many senatorial districts are the 36 states divided into?

Ans: Three senatorial districts

102. How many members does the house of representative of Nigeria have?

Ans: 360 members

103. Who was the first house of representative member?

Ans: Sir Fredric Metcalfe

104. Which is the highest mountain in the world?

Ans: Mount Everest, 29,028 feet tall

105. Who were the first Europeans to come to West Africa?

Ans: Portuguese

106. When did the outbreak of American civil war take place?

Ans: 1848-1861

107. Who was the first president of the United States of America?

Ans: George Washington

108. Who was the National president of Nigeria?

Ans: Chief Olusegun Obasanjo

109. What does the green in the Nigerian police flag represent?

Ans: Energy and life

110. How many regional divisio0ns are there in Africa?

Ans: Five regional divisions

111. How many countries make up Middle Africa?

Ans: Nine African countries

112. When did Nigeria become a British colony?

Ans: 1914

113. Where is the Kainji Dam in Nigeria located?

Ans: Niger State

114. How many states make up the South-South geo-political zone in Nigeria?

Ans: Six states

115. When did the current president of Nigeria resume duties?

Ans: May 19, 2015

116. What is the state of origin of the president of Nigeria?

Ans: Katsina State

117. Who was the first female NAFDAC Chairman?

Ans: Prof. Dora Akunyili

118. Who invented the light bulb?

Ans: Thoma Edison

119. What was the first ever produced Nollywood movie?

Ans: Palaver, produced in 1926

120. Who is the Vice President of Nigeria?

Ans: Oluyemi Osibanjo

121. When did the former president Umaru Yar’Adua die?

Ans: May 6, 2010

122. What discovery are the Lander brothers known for?

Ans: Discovering the source of River Niger

123. Who discovered the African continent?

Ans: Prince Henry the explorer from Portugal

124. When was slave trade first abolished?

Ans: In 1803, Denmark-Norway

125. Who invented the motor car?

Ans: Karl Benz, 1885

126. What is the coldest planet in the Solar system?

Ans: Neptune

127. Which is the highest court of law in Nigeria?

Ans: Supreme court of Nigeria

128. Who was the first governor of Central Bank of Nigeria?

Ans: R.A Feton

129. When Nigerian football premiere league formed?

Ans: 1972

130. What is the hottest planet in the solar system?

Ans: The Venus

131. Which is the oldest degree awarding university in Nigeria?

Ans: University of Ibadan

132. Who was the first female Professor in Nigeria?

Ans: Elfrida Adeho

133. Which courts are the lowest in Nigeria?

Ans: Magistrate, District and customary courts

134. When was GSM introduced in Nigeria?

Ans: 2001

135. Who was the first indigenous speaker of the House of Representative?

Ans: Jaja Wachuku, 1959.

136. Who was the first vice president of Nigeria?

Ans: Alex I. Ekwueme

137. How long does it take the Mars to complete one revolution?

Ans: 687 days

138. Which of Nigeria’s past president is also known as an ambassador for peace?

Ans: Dr Goodluck Jonathan

139. Who is Nigeria’s Minister of transportation?

Ans: Rotimi Amaechi

140. When was Nigeria’s currency changed to naira and kobo?

Ans: January 1st, 1973

141. When was google founded?

Ans: 4th September 1998

142. Who discovered the internet?

Ans: Robert E. Kahn and Vint Cerf

143. When did Donald Trump assume duties as President of America?

Ans: 20th January 2017

144. Who is the inventor of the computer?

Ans: Charles Babbage

145. Who is known as the fastest man in the world?

Ans: Usain Bolt

146. What is the most common natural resource in Nigeria?

Ans: Petroleum

147. When was the first modern Olympics held?

Ans: In 1896, Greece

148. How many countries are in Europe?

Ans: 44 countries

149. Who was the first African Bishop?

Ans: Bishop Samuel Ajayi Crowther

150. Who is the richest man in the world?

Ans: Jeff Bezos, founder of Amazon

Nigeria Current affairs quiz questions

Question 1: Nigeria’s current president

Answer: Muhammadu Buhari

Question 2: Current vice president

Answer: Prof. Yemi Osinbajo

Question 6: Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macaulay

Question 7: What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

Question 8: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question 9: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question 10: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question 11: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question 12: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question 13: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question 14: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question 15: Capital of Nigeria

Answer: Abuja

Question: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege

Question 16: What is the name of Nigerian senior national team in football (men team)?

Answer: Super Eagles

Question 17: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

Question 18: Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?

Answer: Grace Alele Williams

Question 19: Who gave Nigeria her name?

Answer: Flora Shaw

Question 20: Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

Question 21: Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen

Question 22: Who was the first woman to buy a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti

Question 23: Which was the first TV station in Nigeria?

Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

Question 24: When was Nigeria formed?

Answer: 1914

Question 25: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

Question 26: Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Answer: Wole Soyinka

Question 27: Who is the Nigerian current speaker of House of the Representatives?

Answer: Femi Gbajabiamila

Question 28: What is the premier university in Nigeria?

Answer: University of Ibadan

Question 29: Who is the minister for education in Nigeria?

Answer: Adamu Adamu

Question 30: Who is the current chief justice of Nigeria?

Answer: Walter Samuel Nkanu Onnoghen

Question 31: When did Nigeria have her independent?

Answer: 1st October 1960

Question 32: When Nigeria did become a republic?

Answer: 1st October 1963

Question 33: When was the first military coup carried out in Nigeria?

Answer: 1966

Question 34: How many local Government do we have in Nigeria?

Answer: 774

Question 35: Who is the first Nigerian president?

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

Question 36: Who was Nigerian first executive president?

Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

Question 37: Who was the Nigerian first prime minister?

Answer: Abubakar Tafawa Balewa

Question 38: What is the largest continent in the world?

Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

Question 39: What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question 40: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question 41: Who is the current Senate President in Nigeria?

Answer: Ahmed Ibrahim Lawan

Question 42: Which country’s flag is called the Union Jack?

Answer: Great Britain

Question 43: What is centenary?

Answer: 100 years

Question 44: What is Nigeria?

Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

Question 45: Nigeria’s Chief of Defence Staff

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin

Question 46: Who is Nigeria’s Chief of Army Staff?

Answer: Lt-General T.Y. Buratai

Question 47: Who is Nigeria’s Chief of Naval Staff?

Answer: Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas

Question 48: Who is Nigeria’s Chief of Air Staff?

Answer: Air Marshal Sadique Abubakar

Question 49: Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Mojisola Christianah Adeyeye

Question 50: Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Solomon Arase

Question 51: Current chairman of the African Union

Answer: Abdel Fattah el-Sisi

Question 52: Who is the secretary General of the united nations

Answer: António Guterres

Question 53: Who is the current minister of education?

Answer: Adamu Adamu

Question 54: Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers – Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

Question 55: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question 56: Mention 9 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark, Bukola Saraki, Ahmed Ibrahim Lawan

Question 57: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question 58: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question 59: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question 60: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question 61: Who is the current minister of finance?

Answer: Zainab Shamsuna Ahmed

Question 62: Who is the current minister of defence?

Answer: Maj. Gen. Bashir Magashi (rtd)

Question 63: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question 64: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question 65: Who is the current minister of FCT?

Answer: Mohammed Musa Bello

Question 66: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege

Question 67: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

Question 68: Which country won the 2018 world cup?

Answer: France

Question 69: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State Question:. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Question 70: Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?

Answer: President Muhammudu Buhari

Question 71: When was the Nigerian Naira introduced?

Answer: 1st January 1973

Question 72: What are the five largest Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question 73: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question 74: When were the currency notes introduced?

Answer: 100 Naira:1999, 200 Naira in 2000, 500 Naira in 2001 and 1000 Naira on October 12, 2005

Question 75: How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 43

Question 76: With which countries does Nigeria share boundaries?

Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

Question 77: Representative democracy is best characteristic by

Answer: free elections and proper registers of voters

Question 78: While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at

Answer: influencing governmental decisions

Question 79: When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is

Answer: an indirect election

Question 80: An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a

Answer: by election

Question 81: Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France

Question 82: The major advantage of the secret ballot is that

Answer: it ensures the anonymity of each voter

Question 83: In a one party state

Answer: the ruling party is the only legal party

Question 84: A cabinet system of government is practiced in

Answer: Britain and Canada

Question 85: A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called

Answer: a dissolution

Question 86: The constitution of the federal republic of Nigeria

Answer: promotes unity of diversity

Question 87: The transfer of authority to local government council is known as

Answer: delegation

Question 88: The principle of anonymity of civil servants means that they

Answer: Are credited or blamed for any thing they do

Question 89: The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

Question 90: Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria

Answer: farmers

Question 91: The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the

Answer: Richards constitution

Question 92: A popular principle of colonial administration in British west Africa was

Answer: indirect rule

Question 93: The first governor-general of colonial Nigeria was

Answer: Lord Lugard

Question 94: The first military government in Nigeria was headed by

Answer: General Agunyi Ironsi

Question 95: The first general election in Nigeria was hold in

Answer: 1959

Question 96: The supreme organ of the U.N O is the

Answer: general assembly

Question 97: Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of

Answer: 1976

Question 98: A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues

Answer: Whip

Question 99: A system in which no single person serves as the chief executive is known as

Answer: Parliamentary

Question 100: A social system in which power is derived from control over land is called

Answer: Feudalism

Question 101: “Rule of Law” refers to situation in which

Answer: Laws are supreme

Question 102: An important principle of the civil service is

Answer: Anonymity

Question 103: Which of these constitution recognized local government as the third tier of government

Answer: the 1979 constitution

Question 104: A condition for judicial independence is the appointment of judges by the

Answer: Judicial service Commission

Question 105: The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that

Answer: More states should be created in the federation

Question 106: The second military coup in Nigeria took place on

Answer: July 29, 1966

Question 107: One of these was in existence before the outbreak of the second world war

Answer: The League of Nations

Question 108: An important advantage of creating more constitution in a federal state is to

Answer: Enhance the People participation

Question 109: Under the Presidential system

Answer: c. The president may come from any of the parties

Question 110: Public opinion is important because it

Answer: Lets government know what the people want

Question 111: Bicameral legislature exists

Answer: To prevent the concentration of power on legislative house

Question 112: Africans were first elected to the legislative council in British West Africa in

Answer: Ghana

Question 113: One of the functions of the Ministry of external affairs is the

Answer: Promotion of national interests

Question 114: The leader of the Northern People’s congress was

Answer: Ahmadu Bello

Question 115: The idea of democracy started with the

Answer: The earliest democracy in the world began with the work of a man named Cleisthenes, in Athens (Greece), in 510 BC.

Question 116: In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called

Answer: Proletariats

Question 117: Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?

Answer: Riots 22 The branch of government responsible for implementing laws is the

Question 118: In a democracy, sovereignty is vested in

Answer: The community

Question 119: Universal Adult Suffrage means all

Answer: Qualified citizens can vote

Question 120: A bill that applies to the whole population and is intended to promote the general welfare is called

Answer: An Appropriation bill

Question 121: Nigeria’s 36 States with their Capitals

Answer:

Note: Current Minister of Abuja Federal Capital Territory (FCT) is Muhammed Musa Bello

S. NoStateCapital
1Abia StateUmuahia
2Adamawa StateYola
3Akwa Ibom StateUyo
4Anambra StateAwka
5Bauchi StateBauchi
6Bayelsa StateYenagoa
7Benue StateMakurdi
8Borno StateMaiduguri
9Cross River StateCalabar
10Delta StateAsaba
11Ebonyi StateAbakaliki
12Edo StateBenin City
13Ekiti StateAdo – Ekiti
14Enugu StateEnugu
15Gombe StateGombe
16Imo StateOwerri
17Jigawa StateDutse
18Kaduna StateKaduna
19Kano StateKano
20Katsina StateKatsina
21Kebbi StateBirnin Kebbi
22Kogi StateLokoja
23Kwara StateIlorin
24Lagos StateIkeja
25Nasarawa StateLafia
26Niger StateMinna
27Ogun StateAbeokuta
28Ondo StateAkure
29Osun StateOshogbo
30Oyo StateIbadan
31Plateau StateJos
32Rivers StatePort Harcourt
33Sokoto StateSokoto
34Taraba StateJalingo
35Yobe StateDamaturu
36Zamfara StateGusau

 

Question 122: Current Governors of Nigeria’s 36 States

Answer:

S. NoStateCurrent Governor
1.Abia StateOkezie Ikpeazu
2.Adamawa StateJibrilla Bindow
3.Akwa Ibom StateUdom Gabriel Emmanuel
4.Anambra StateWillie Obiano
5.Bauchi StateBala Abdulkadir Mohammed
6.Bayelsa StateHenry Seriake Dickson
7.Benue StateSamuel Ortom
8.Borno StateBabagana Umara Zulum mni
9.Cross River StateBenedict Ayade
10.Delta StateIfeanyi Okowa
11.Ebonyi StateDave Umahi
12.Edo StateGodwin Obaseki
13.Ekiti StateKayode Fayemi
14.Enugu StateIfeanyi Ugwuanyi
15.Gombe StateMuhammad Inuwa Yahaya
16.Imo StateChukwuemeka Ihedioha
17.Jigawa StateBadaru Abubakar
18.Kaduna StateNasir Ahmad El-Rufai
19.Kano StateAbdullahi Umar Ganduje
20.Katsina StateAminu Bello Masari
21.Kebbi StateAbubakar Atiku Bagudu
22.Kogi StateAlhaji Yahaya Adoza Bello
23.Kwara StateAbdulRahman AbdulRazaq
24.Lagos StateBabajide Sanwo-Olu
25.Nasarawa StateAbdullahi Sule
26.Niger StateAbubakar Sani Bello
27.Ogun StateDapo Abiodun
28.Ondo StateOluwarotimi Odunayo Akeredolu
29.Osun StateAdegboyega Oyetola
30.Oyo StateIsiaka Abiola Ajimobi
31.Plateau StateSimon Bako Lalong
32.Rivers StateEzenwo Nyesom Wike
33.Sokoto StateAminu Waziri Tambuwal
34.Taraba StateDarius Dickson Ishaku
35.Yobe StateMai Mala Buni
36.Zamfara StateBello Muhammad Matawalle

 

Question 123: CBN Governor

Answer: Godwin Emefiele

Question 124: When was the Nigeria 2019 General Election held?

Answer: February 23 2019

50 Current affairs in Nigeria

Question: Mention the new service chiefs in Nigeria

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin- Chief of Defence Staff;

Question: Who is Nigeria’s Chief of Army Staff?

Answer: Lt-General T.Y. Buratai

Question: Who is Nigeria’s Chief of Naval Staff?

Answer: Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas

Question: Who is Nigeria’s Chief of Air Staff?

Answer: Air Marshal Sadique Abubakar

Question:. Who is the current INEC chairman?

Answer: Mahmud Yakubu

Question: Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Mojisola Christianah Adeyeye

Question: Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Ibrahim Idris Kpotun

Question: Current chairman of the African Union

Answer: Abdel Fattah el-Sisi

Question: Who is the secretary General of the united nations

Answer: António Guterres

Question: Who is the current minister of education?

Answer: Adamu Adamu

Question: Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

Question: Who is the current president of Nigeria?

Answer: Muhammadu Buhari

Question: Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osinbajo

Question: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question: Mention 8 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark, Bukola Saraki

Question: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question: Who is the current minister of finance?

Answer: Zainab Shamsuna Ahmed

Question: Who is the current minister of defence?

Answer: Maj. Gen. Bashir Magashi (rtd)

Question: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question: Who is the current minister of FCT?

Answer: Muhammadu Musa Bello

Question: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege

Question: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup?

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

Question: Who gave Nigeria her name?

Answer: Flora Shaw

Question: Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

Question: Which country won the last world cup?

Answer: Germany

Question: Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen

Question: Who was the first woman to drive a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti

Question: What is the first TV station in Nigeria?

Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

Question: Who is the current CBN Governor?

Answer: Godwin Emefiele

Question: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

Question:. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Answer: Wole Soyinka

Question: Who is the Nigerian current speaker of House of the Representatives?
Answer: Femi Gbajabiamila

Question: Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?
Answer: President Muhammudu Buhari

Question: Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Tanko Muhammad

Question: When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

Question: When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

Question: How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

Question: Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

Question: Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

Question: Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

Question: What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

Question: What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question: What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question: When were the currency notes introduced?

Answer: 100 Naira:1999, 200 Naira in 2000, 500 Naira in 2001 and 1000 Naira on October 12, 2005.

Question: How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 38

Question: Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Ahmed Ibrahim Lawan

Question: Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

Question: With which countries does Nigeria share boundaries?
Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

2019-2020 Nigeria current affairs

Question: Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macaulay

Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: NNDP

3. Who is the current president of Nigeria?

Answer:  Muhammadu Buhari

4. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osinbajo

Question 5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm
represent?

Answer: Strength

6. Representative democracy is best characteristic by
Answer: free elections and proper registers of voters

7. While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at
Answer: influencing governmental decisions

8. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is
Answer: an indirect election

9. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
Answer: by election

10. Which of these countries does NOT operate a federal constitution
Answer: France

11. The major advantage of the secret ballot is that
Answer: it ensures the anonymity of each voter

12. In a one party state
Answer: the ruling party is the only legal party

13. A cabinet system of government is practiced in
Answer: Britain and Canada

14. A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
Answer: a dissolution

15. The constitution of the federal republic of Nigeria
Answer: promotes unity of diversity

16. The transfer of authority to local government council is known as
Answer: delegation

17. The principle of anonymity of civil servants means that they
Answer: are credited or blamed for any thing they do

18. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

19. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
Answer: farmers

20. The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the
Answer: Richards constitution

21. A popular principle of colonial administration in British west Africa was
Answer: indirect rule

22. The first governor-general of colonial Nigeria was
Answer: Lord Lurgard

23. The first military government in Nigeria was headed by
Answer: General Aguiyi Ironsi

24. The first general election in Nigeria was hold in
Answer: 1959

25. The supreme organ of the U.N O is the
Answer: General Assembly

Nigerian Current Affairs Questions and Answers

1. Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of

Answer: 1976

2. A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues
Answer: Whip

3. A system in which no single person serves as the chief executive is known as

Answer: Parliamentary

4. A social system in which power is derived from control over land is called
Answer: Feudalism

5. “Rule of Law” refers to situation in which
Answer: Laws are supreme

6. An important principle of the civil service is
Answer: Anonymity

7. Which of these constitution recognized local government as the third tier of government
Answer: the 1979 constitution

8. A condition for judicial independence is the appointment of judges by the
Answer: Judicial service Commission

9. The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that
Answer: More states should be created in the federation

10. The second military coup in Nigeria took place on
Answer: July 29, 1966

11. One of these was in existence before the outbreak of the second world war
Answer: The League of Nations

12. An important advantage of creating more constitution in a federal state is to
Answer: Enhance the People participation

13. Under the Presidential system
Answer: c. The president may come from any of the parties

14. Public opinion is important because it
Answer: Lets government know what the people want

15. Bicameral legislature exists
Answer: To prevent the concentration of power on legislative house

16. Africans were first elected to the legislative council in British West Africa in

Answer: Ghana

17. One of the functions of the Ministry of external affairs is the
Answer: Promotion of national interests

18. The leader of the Northern People’s congress was
Answer: Ahmadu Bello

19. The idea of democracy started with the

20. In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called
Answer: Proletariats

21. Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?
Answer: Riots

22 The branch of government responsible for implementing laws is the
Answer: Executives

23. In a democracy, sovereignty is vested in

Answer: The community

24. Universal Adult Suffrage means all
Answer: Qualified citizens can vote

25. A bill that applies to the whole population and is intended to promote the general welfare is called
Answer: An Appropriation bill

Current Affairs Questions and Answers About Government and Society

(1) A human community that is usually cohesive and homogeneous is

(A) nation

(B) kinship

(C) clan

(D) nation

(2) Which of the following made the earliest contact with the Nigerian society?

(A) British

(B) Portuguese

(C) french

(D) German

(3) Under the 1963 republican constitution, the president exercised?

(A) judicial power

(B) executive power

(C) nominal power

(D) concurrent powers

(4) The principal of federal character was first enunciated in the

(A) 1989 constitution

(B)1963 constitution

(C) 1999 constitution

(D) 1979 constitution

(5) Between 1960 and 1966 Nigeria was governed under the

(A) presidential system

(B) Westminster system

(C) confederal system

(D) unitary system

(6) One major factor that differentiate the presidential from the parliament system is

(A) separation of power

(B) judicial independence

(C) passage of bills

(D) party system

(7) A major feature of the policy of deregulation in Nigeria is the

(A) enthronement of market forces mechanism

(B) increasing dominance of the economy by the state

(C) proliferation of public cooperation

(D) phenomenal increase in direct foreign investment

(8) Bicameral legislature exists:

(A) where camera men are allowed to cover the proceedings of legislature

(B) to prevent the concentration of power in one legislature house

(C) to provide jobs for more politicians

(D) to ensure that just laws are passed

(9) A major issues that distinguishes pressure groups from political parties is
(A) membership

(B) the objective

(C) the voting pattern

(D) the ideology.

(10) Equality before the law is component of

(A) separation of powers

(B) checks and balanced

(C) the rule of law

(D)constitutional law

(11) A law passed by the legislature and assented to by the executive is

(A) an act

(b) a presidential proclamation

(C). A decree

(D) a legislative order

(12) The principles of checks and balances empowers the judiciary to

(A) invalidate the actions of other arms

(B) administer the criminal justice system

(C) abrogate the law

(D) apply the law

(13) In a parliamentary, the term shadow cabinet is often used to refer to

(A) back benchers in the house

(B). Deputy prime minister and assistant ministers

(C) rebellious members of the ruling party

(D) portfolio designates. Of the party in opposition.

(14) The fundamental assumption on which the idea of the rule of law is based is

(A). Supremacy at the constitution

(B)rationality of human being

(C) quality of human being

(D) love for social justice.

(15) Association whose main interest is to influence public policies without attempting to capture state power are

(A) communal group

(b) trade union

(c) political parties

(D) pressure group

(16) Multilateralism in Nigeria foreign policy entails

(A) Africa being the centre piece of Nigeria foreign policy

(B) Non-aligned posture in international affairs

(C) quest for a permanent membership

(D) membership of international organisation.

(17) The set of policies on the basis of which countries interact with one another is called

(A) diplomacy

(B) foreign policy

(C) National policy

(D)international relations

(18) After the defeat of Germany in world war 1, her former colonies were administered under the league of nation as

(A) occupy territory

(B) trust territories

(C)crown colonies

(D) protectorates

Answers:

1D 2B 3C 4D 5B 6A 7A 8D 9B 10C 11A 12A 13D 14C 15D
16D 17B 18B

List of Ministers in Nigeria

Portfolio(s)Name(s)
Minister of PetroleumPresident Muhammadu Buhari
Minister of Mines and Steel DevelopmentDr. Uchechukwu Ogah
Minister of FCTMuhammed Musa Bello
Minister of Niger DeltaSen. Godswill Obot Akpabio
Minister of Labour & EmploymentChris Ngige
Minister of Environment (State)Sharon Ikeazor
Minister of EducationAdamu Adamu
Minister of Industry, Trade and Investment, StateAmb Maryam Katagum
Minister of Petroleum (State)Timipre Silva
Minister of Special DutiesSen. George Akume
Minister of Agriculture (State)Mustapha Baba Shehuri
Minister of Power (State)Godwin Jedi-Agba
Minister of Niger Delta (State)Festus Keyamo
Minister of Science and TechnologyOgbonnaya Onu
Minister of HealthDr. Osagie Ehanire
Minister of Budget and National Planning (State)Clement Ikanade Agba
Minister of Industry, Trade and InvestmentOtunba Adeniyi Adebayo
Minister of Foreign AffairsGeoffrey Onyeama
Minister of CommunicationDr. Ali Isa Pantami
Minister of Education (State)Emeka Nwajuba
Minister of Water ResourcesSuleiman Adamu
Minister of Finance, Budget and National PlanningZainab Shamsuna Ahmed
Minister of EnvironmentDr. Mohammad Mahmoud
Minister of AgricultureMohammed Sabo Nanono
Minister of DefenceMaj. Gen. Bashir Magashi (rtd)
Minister of AviationHadi Sirika
HAGF and Minister of JusticeAbubakar Malami
Minister of FCT (State)Ramatu Tijani Aliyu
Minister of Information and CultureLai Mohammed
Minister of Transportation (State)Gbemisola Saraki
Minister of Works and HousingBabatunde Raji Fashola
Minister of Health (State)Adeleke Mamora
Minister of Science & Tech (State)Mohammed A. Abdullahi
Minister of Foreign Affairs (State)Amb. Zubairu Dada
Minister of Mines & Steel DevelopmentOlamilekan Adegbite
Minister of Labour (State)Sen. Omotayo Alasuadura
Minister of InteriorRauf Aregbesola
Minister of Youth and SportsSunday Dare
Minister of Women AffairsDame Pauline Tallen
Minister of TransportationRotimi Amaechi
Minister of Police AffairsMohammed Maigari Dangyadi
Minister of PowerEngr. Sale Mamman
Minister of Works and Housing, (State)Abubakar D. Aliyu
Minister of Humanitarian Affairs, Disaster Management and Social DevelopmentSadiya Umar Faruk