Nigeria Current affairs quiz questions

Question 1: Nigeria’s current president

Answer: Muhammadu Buhari

Question 2: Current vice president

Answer: Prof. Yemi Osinbajo

Question 6: Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macaulay

Question 7: What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

Question 8: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question 9: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question 10: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question 11: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question 12: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question 13: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question 14: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question 15: Capital of Nigeria

Answer: Abuja

Question: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege

Question 16: What is the name of Nigerian senior national team in football (men team)?

Answer: Super Eagles

Question 17: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

Question 18: Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?

Answer: Grace Alele Williams

Question 19: Who gave Nigeria her name?

Answer: Flora Shaw

Question 20: Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

Question 21: Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen

Question 22: Who was the first woman to buy a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti

Question 23: Which was the first TV station in Nigeria?

Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

Question 24: When was Nigeria formed?

Answer: 1914

Question 25: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

Question 26: Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Answer: Wole Soyinka

Question 27: Who is the Nigerian current speaker of House of the Representatives?

Answer: Femi Gbajabiamila

Question 28: What is the premier university in Nigeria?

Answer: University of Ibadan

Question 29: Who is the minister for education in Nigeria?

Answer: Adamu Adamu

Question 30: Who is the current chief justice of Nigeria?

Answer: Walter Samuel Nkanu Onnoghen

Question 31: When did Nigeria have her independent?

Answer: 1st October 1960

Question 32: When Nigeria did become a republic?

Answer: 1st October 1963

Question 33: When was the first military coup carried out in Nigeria?

Answer: 1966

Question 34: How many local Government do we have in Nigeria?

Answer: 774

Question 35: Who is the first Nigerian president?

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

Question 36: Who was Nigerian first executive president?

Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

Question 37: Who was the Nigerian first prime minister?

Answer: Abubakar Tafawa Balewa

Question 38: What is the largest continent in the world?

Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

Question 39: What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question 40: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question 41: Who is the current Senate President in Nigeria?

Answer: Ahmed Ibrahim Lawan

Question 42: Which country’s flag is called the Union Jack?

Answer: Great Britain

Question 43: What is centenary?

Answer: 100 years

Question 44: What is Nigeria?

Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

Question 45: Nigeria’s Chief of Defence Staff

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin

Question 46: Who is Nigeria’s Chief of Army Staff?

Answer: Lt-General T.Y. Buratai

Question 47: Who is Nigeria’s Chief of Naval Staff?

Answer: Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas

Question 48: Who is Nigeria’s Chief of Air Staff?

Answer: Air Marshal Sadique Abubakar

Question 49: Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Mojisola Christianah Adeyeye

Question 50: Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Solomon Arase

Question 51: Current chairman of the African Union

Answer: Abdel Fattah el-Sisi

Question 52: Who is the secretary General of the united nations

Answer: António Guterres

Question 53: Who is the current minister of education?

Answer: Adamu Adamu

Question 54: Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers – Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

Question 55: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question 56: Mention 9 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark, Bukola Saraki, Ahmed Ibrahim Lawan

Question 57: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question 58: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question 59: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question 60: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question 61: Who is the current minister of finance?

Answer: Zainab Shamsuna Ahmed

Question 62: Who is the current minister of defence?

Answer: Maj. Gen. Bashir Magashi (rtd)

Question 63: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question 64: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question 65: Who is the current minister of FCT?

Answer: Mohammed Musa Bello

Question 66: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege

Question 67: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

Question 68: Which country won the 2018 world cup?

Answer: France

Question 69: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State Question:. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Question 70: Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?

Answer: President Muhammudu Buhari

Question 71: When was the Nigerian Naira introduced?

Answer: 1st January 1973

Question 72: What are the five largest Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question 73: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question 74: When were the currency notes introduced?

Answer: 100 Naira:1999, 200 Naira in 2000, 500 Naira in 2001 and 1000 Naira on October 12, 2005

Question 75: How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 43

Question 76: With which countries does Nigeria share boundaries?

Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

Question 77: Representative democracy is best characteristic by

Answer: free elections and proper registers of voters

Question 78: While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at

Answer: influencing governmental decisions

Question 79: When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is

Answer: an indirect election

Question 80: An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a

Answer: by election

Question 81: Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France

Question 82: The major advantage of the secret ballot is that

Answer: it ensures the anonymity of each voter

Question 83: In a one party state

Answer: the ruling party is the only legal party

Question 84: A cabinet system of government is practiced in

Answer: Britain and Canada

Question 85: A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called

Answer: a dissolution

Question 86: The constitution of the federal republic of Nigeria

Answer: promotes unity of diversity

Question 87: The transfer of authority to local government council is known as

Answer: delegation

Question 88: The principle of anonymity of civil servants means that they

Answer: Are credited or blamed for any thing they do

Question 89: The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

Question 90: Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria

Answer: farmers

Question 91: The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the

Answer: Richards constitution

Question 92: A popular principle of colonial administration in British west Africa was

Answer: indirect rule

Question 93: The first governor-general of colonial Nigeria was

Answer: Lord Lugard

Question 94: The first military government in Nigeria was headed by

Answer: General Agunyi Ironsi

Question 95: The first general election in Nigeria was hold in

Answer: 1959

Question 96: The supreme organ of the U.N O is the

Answer: general assembly

Question 97: Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of

Answer: 1976

Question 98: A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues

Answer: Whip

Question 99: A system in which no single person serves as the chief executive is known as

Answer: Parliamentary

Question 100: A social system in which power is derived from control over land is called

Answer: Feudalism

Question 101: “Rule of Law” refers to situation in which

Answer: Laws are supreme

Question 102: An important principle of the civil service is

Answer: Anonymity

Question 103: Which of these constitution recognized local government as the third tier of government

Answer: the 1979 constitution

Question 104: A condition for judicial independence is the appointment of judges by the

Answer: Judicial service Commission

Question 105: The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that

Answer: More states should be created in the federation

Question 106: The second military coup in Nigeria took place on

Answer: July 29, 1966

Question 107: One of these was in existence before the outbreak of the second world war

Answer: The League of Nations

Question 108: An important advantage of creating more constitution in a federal state is to

Answer: Enhance the People participation

Question 109: Under the Presidential system

Answer: c. The president may come from any of the parties

Question 110: Public opinion is important because it

Answer: Lets government know what the people want

Question 111: Bicameral legislature exists

Answer: To prevent the concentration of power on legislative house

Question 112: Africans were first elected to the legislative council in British West Africa in

Answer: Ghana

Question 113: One of the functions of the Ministry of external affairs is the

Answer: Promotion of national interests

Question 114: The leader of the Northern People’s congress was

Answer: Ahmadu Bello

Question 115: The idea of democracy started with the

Answer: The earliest democracy in the world began with the work of a man named Cleisthenes, in Athens (Greece), in 510 BC.

Question 116: In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called

Answer: Proletariats

Question 117: Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?

Answer: Riots 22 The branch of government responsible for implementing laws is the

Question 118: In a democracy, sovereignty is vested in

Answer: The community

Question 119: Universal Adult Suffrage means all

Answer: Qualified citizens can vote

Question 120: A bill that applies to the whole population and is intended to promote the general welfare is called

Answer: An Appropriation bill

Question 121: Nigeria’s 36 States with their Capitals

Answer:

Note: Current Minister of Abuja Federal Capital Territory (FCT) is Muhammed Musa Bello

S. No State Capital
1 Abia State Umuahia
2 Adamawa State Yola
3 Akwa Ibom State Uyo
4 Anambra State Awka
5 Bauchi State Bauchi
6 Bayelsa State Yenagoa
7 Benue State Makurdi
8 Borno State Maiduguri
9 Cross River State Calabar
10 Delta State Asaba
11 Ebonyi State Abakaliki
12 Edo State Benin City
13 Ekiti State Ado – Ekiti
14 Enugu State Enugu
15 Gombe State Gombe
16 Imo State Owerri
17 Jigawa State Dutse
18 Kaduna State Kaduna
19 Kano State Kano
20 Katsina State Katsina
21 Kebbi State Birnin Kebbi
22 Kogi State Lokoja
23 Kwara State Ilorin
24 Lagos State Ikeja
25 Nasarawa State Lafia
26 Niger State Minna
27 Ogun State Abeokuta
28 Ondo State Akure
29 Osun State Oshogbo
30 Oyo State Ibadan
31 Plateau State Jos
32 Rivers State Port Harcourt
33 Sokoto State Sokoto
34 Taraba State Jalingo
35 Yobe State Damaturu
36 Zamfara State Gusau

 

Question 122: Current Governors of Nigeria’s 36 States

Answer:

S. No State Current Governor
1 Abia State Okezie Ikpeazu
2 Adamawa State Jibrilla Bindow
3 Akwa Ibom State Udom Gabriel Emmanuel
4 Anambra State Willie Obiano
5 Bauchi State Bala Abdulkadir Mohammed
6 Bayelsa State Henry Seriake Dickson
7 Benue State Samuel Ortom
8 Borno State Babagana Umara Zulum mni
9 Cross River State Benedict Ayade
10 Delta State Ifeanyi Okowa
11 Ebonyi State Dave Umahi
12 Edo State Godwin Obaseki
13 Ekiti State Kayode Fayemi
14 Enugu State Ifeanyi Ugwuanyi
15 Gombe State Muhammad Inuwa Yahaya
16 Imo State Chukwuemeka Ihedioha
17 Jigawa State Badaru Abubakar
18 Kaduna State Nasir Ahmad El-Rufai
19 Kano State Abdullahi Umar Ganduje
20 Katsina State Aminu Bello Masari
21 Kebbi State Abubakar Atiku Bagudu
22 Kogi State Alhaji Yahaya Adoza Bello
23 Kwara State AbdulRahman AbdulRazaq
24 Lagos State Babajide Sanwo-Olu
25 Nasarawa State Abdullahi Sule
26 Niger State Abubakar Sani Bello
27 Ogun State Dapo Abiodun
28 Ondo State Oluwarotimi Odunayo Akeredolu
29 Osun State Adegboyega Oyetola
30 Oyo State Isiaka Abiola Ajimobi
31 Plateau State Simon Bako Lalong
32 Rivers State Ezenwo Nyesom Wike
33 Sokoto State Aminu Waziri Tambuwal
34 Taraba State Darius Dickson Ishaku
35 Yobe State Mai Mala Buni
36 Zamfara State Bello Muhammad Matawalle

 

Question 123: CBN Governor

Answer: Godwin Emefiele

Question 124: When was the Nigeria 2019 General Election held?

Answer: February 23 2019

50 Current affairs in Nigeria

Question: Mention the new service chiefs in Nigeria

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin- Chief of Defence Staff;

Question: Who is Nigeria’s Chief of Army Staff?

Answer: Lt-General T.Y. Buratai

Question: Who is Nigeria’s Chief of Naval Staff?

Answer: Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas

Question: Who is Nigeria’s Chief of Air Staff?

Answer: Air Marshal Sadique Abubakar

Question:. Who is the current INEC chairman?

Answer: Mahmud Yakubu

Question: Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Mojisola Christianah Adeyeye

Question: Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Ibrahim Idris Kpotun

Question: Current chairman of the African Union

Answer: Abdel Fattah el-Sisi

Question: Who is the secretary General of the united nations

Answer: António Guterres

Question: Who is the current minister of education?

Answer: Adamu Adamu

Question: Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

Question: Who is the current president of Nigeria?

Answer: Muhammadu Buhari

Question: Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osinbajo

Question: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question: Mention 8 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark, Bukola Saraki

Question: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question: Who is the current minister of finance?

Answer: Zainab Shamsuna Ahmed

Question: Who is the current minister of defence?

Answer: Maj. Gen. Bashir Magashi (rtd)

Question: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question: Who is the current minister of FCT?

Answer: Muhammadu Musa Bello

Question: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege

Question: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup?

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

Question: Who gave Nigeria her name?

Answer: Flora Shaw

Question: Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

Question: Which country won the last world cup?

Answer: Germany

Question: Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen

Question: Who was the first woman to drive a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti

Question: What is the first TV station in Nigeria?

Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

Question: Who is the current CBN Governor?

Answer: Godwin Emefiele

Question: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

Question:. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Answer: Wole Soyinka

Question: Who is the Nigerian current speaker of House of the Representatives?
Answer: Femi Gbajabiamila

Question: Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?
Answer: President Muhammudu Buhari

Question: Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Tanko Muhammad

Question: When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

Question: When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

Question: How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

Question: Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

Question: Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

Question: Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

Question: What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

Question: What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question: What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question: When were the currency notes introduced?

Answer: 100 Naira:1999, 200 Naira in 2000, 500 Naira in 2001 and 1000 Naira on October 12, 2005.

Question: How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 38

Question: Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Ahmed Ibrahim Lawan

Question: Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

Question: With which countries does Nigeria share boundaries?
Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

More Nigeria current affairs

Question: Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macaulay

Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: NNDP

3. Who is the current president of Nigeria?

Answer:  Muhammadu Buhari

4. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osinbajo

Question 5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm
represent?

Answer: Strength

6. Representative democracy is best characteristic by
Answer: free elections and proper registers of voters

7. While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at
Answer: influencing governmental decisions

8. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is
Answer: an indirect election

9. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
Answer: by election

10. Which of these countries does NOT operate a federal constitution
Answer: France

11. The major advantage of the secret ballot is that
Answer: it ensures the anonymity of each voter

12. In a one party state
Answer: the ruling party is the only legal party

13. A cabinet system of government is practiced in
Answer: Britain and Canada

14. A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
Answer: a dissolution

15. The constitution of the federal republic of Nigeria
Answer: promotes unity of diversity

16. The transfer of authority to local government council is known as
Answer: delegation

17. The principle of anonymity of civil servants means that they
Answer: are credited or blamed for any thing they do

18. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

19. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
Answer: farmers

20. The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the
Answer: Richards constitution

21. A popular principle of colonial administration in British west Africa was
Answer: indirect rule

22. The first governor-general of colonial Nigeria was
Answer: Lord Lurgard

23. The first military government in Nigeria was headed by
Answer: General Aguiyi Ironsi

24. The first general election in Nigeria was hold in
Answer: 1959

25. The supreme organ of the U.N O is the
Answer: General Assembly

More Nigerian Current Affairs Questions and Answers

1. Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of

Answer: 1976

2. A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues
Answer: Whip

3. A system in which no single person serves as the chief executive is known as

Answer: Parliamentary

4. A social system in which power is derived from control over land is called
Answer: Feudalism

5. “Rule of Law” refers to situation in which
Answer: Laws are supreme

6. An important principle of the civil service is
Answer: Anonymity

7. Which of these constitution recognized local government as the third tier of government
Answer: the 1979 constitution

8. A condition for judicial independence is the appointment of judges by the
Answer: Judicial service Commission

9. The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that
Answer: More states should be created in the federation

10. The second military coup in Nigeria took place on
Answer: July 29, 1966

11. One of these was in existence before the outbreak of the second world war
Answer: The League of Nations

12. An important advantage of creating more constitution in a federal state is to
Answer: Enhance the People participation

13. Under the Presidential system
Answer: c. The president may come from any of the parties

14. Public opinion is important because it
Answer: Lets government know what the people want

15. Bicameral legislature exists
Answer: To prevent the concentration of power on legislative house

16. Africans were first elected to the legislative council in British West Africa in

Answer: Ghana

17. One of the functions of the Ministry of external affairs is the
Answer: Promotion of national interests

18. The leader of the Northern People’s congress was
Answer: Ahmadu Bello

19. The idea of democracy started with the

20. In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called
Answer: Proletariats

21. Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?
Answer: Riots

22 The branch of government responsible for implementing laws is the
Answer: Executives

23. In a democracy, sovereignty is vested in

Answer: The community

24. Universal Adult Suffrage means all
Answer: Qualified citizens can vote

25. A bill that applies to the whole population and is intended to promote the general welfare is called
Answer: An Appropriation bill

Current Affairs Questions and Answers About Government and Society

(1) A human community that is usually cohesive and homogeneous is

(A) nation

(B) kinship

(C) clan

(D) nation

(2) Which of the following made the earliest contact with the Nigerian society?

(A) British

(B) Portuguese

(C) french

(D) German

(3) Under the 1963 republican constitution, the president exercised?

(A) judicial power

(B) executive power

(C) nominal power

(D) concurrent powers

(4) The principal of federal character was first enunciated in the

(A) 1989 constitution

(B)1963 constitution

(C) 1999 constitution

(D) 1979 constitution

(5) Between 1960 and 1966 Nigeria was governed under the

(A) presidential system

(B) Westminster system

(C) confederal system

(D) unitary system

(6) One major factor that differentiate the presidential from the parliament system is

(A) separation of power

(B) judicial independence

(C) passage of bills

(D) party system

(7) A major feature of the policy of deregulation in Nigeria is the

(A) enthronement of market forces mechanism

(B) increasing dominance of the economy by the state

(C) proliferation of public cooperation

(D) phenomenal increase in direct foreign investment

(8) Bicameral legislature exists:

(A) where camera men are allowed to cover the proceedings of legislature

(B) to prevent the concentration of power in one legislature house

(C) to provide jobs for more politicians

(D) to ensure that just laws are passed

(9) A major issues that distinguishes pressure groups from political parties is
(A) membership

(B) the objective

(C) the voting pattern

(D) the ideology.

(10) Equality before the law is component of

(A) separation of powers

(B) checks and balanced

(C) the rule of law

(D)constitutional law

(11) A law passed by the legislature and assented to by the executive is

(A) an act

(b) a presidential proclamation

(C). A decree

(D) a legislative order

(12) The principles of checks and balances empowers the judiciary to

(A) invalidate the actions of other arms

(B) administer the criminal justice system

(C) abrogate the law

(D) apply the law

(13) In a parliamentary, the term shadow cabinet is often used to refer to

(A) back benchers in the house

(B). Deputy prime minister and assistant ministers

(C) rebellious members of the ruling party

(D) portfolio designates. Of the party in opposition.

(14) The fundamental assumption on which the idea of the rule of law is based is

(A). Supremacy at the constitution

(B)rationality of human being

(C) quality of human being

(D) love for social justice.

(15) Association whose main interest is to influence public policies without attempting to capture state power are

(A) communal group

(b) trade union

(c) political parties

(D) pressure group

(16) Multilateralism in Nigeria foreign policy entails

(A) Africa being the centre piece of Nigeria foreign policy

(B) Non-aligned posture in international affairs

(C) quest for a permanent membership

(D) membership of international organisation.

(17) The set of policies on the basis of which countries interact with one another is called

(A) diplomacy

(B) foreign policy

(C) National policy

(D)international relations

(18) After the defeat of Germany in world war 1, her former colonies were administered under the league of nation as

(A) occupy territory

(B) trust territories

(C)crown colonies

(D) protectorates

(19) The Nigeria – Cameroon crisis over Bakassi peninsula occurred owning to the interpretation of the treaty of 1913 and the

(A) resolution of OAU

(B) Maroua accord

(C) decision of the ecowas

(D) decision of the international court justice

(20) The first Nigeria leader to become chairman organization of African unity was:

(A) Tafawa Balewa

(B) Murtala Muhammed

(c) Yakuba Gowon

(D) Aguiyi Ironsi

Answers:

1D 2B 3C 4D 5B 6A 7A 8D 9B 10C 11A 12A 13D 14C 15D
16D 17B 18B 19B 20C

Latest Nigerian Current Affairs

1. The parliament of Nigeria is called ________

(A) House of Representative
(B) Senate
(C) State house of Assembly
(D) National Assembly

Answer: D

2. Democracy day is celebrated in Nigeria on———

(A) Oct 1
(B) Jan 12
(C) May 29
(D) June 12

Answer: D (It was recently changed)

3. How many members make up the house of representative in Nigeria?

(A) 280
(B) 774
(C) 360
(D) 359

Answer: C

4. How many members make up senate in the upper arm of the national assembly?

(A) 100
(B) 108
(C) 109
(D) 110

Answer: C

5. Nigeria is divided into how many geopolitical zone?

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer: B

6. Nigeria flag was created by——————-

A. Mr Aina Onabolu
B. Prof Wole Soyinka
C. Taiwo Akinkumi
D. Ben Odiase

Answer: C

7. How many local governments do we have in Nigeria?

A. 744
B. 774
C. 747
D. 784

Answer: B

8. Who was the first military head of state?

A. Gen. Muritala Muhammed
B. Gen. Ibrahim Babangida
C. Gen. Aguiyi  Ironsi
D. Gen. Idiagbon

Answer: C

9. Who stopped the killing of twins in calabar?

A. Henry Townsend
B. Herbert Marculey
C. Mongo Park
D.Mary Slessor

Answer: D

10. Nigeria became a republic in what year?

A. May 29, 199
B.Jan 15, 1966
C. Oct 1, 1960
D. Oct 1, 1963

Answer: D

11. Economic Community of West African States ECOWAS. was established in what year?

A. May 1975
B. May 1963
C. May 1966
D. May 2000

Answer: A

12. Which state is referred to as “The Sunshine State”

A. Ekiti state
B. Ondo State
C. Jigawa state
D. Oyo state

Answer: B

13. The Nigeria flag was designed by Taiwo Akinkunmi in what year?

A. 1957
B. 1959
C. 1960
D. 1963

Answer: B

14. The amalgamation of the northern and southern protectorates and the colony of Lagos was in what year?

A. 1959

B. 1914

C. 1963

D. 1960

Answer: B

15. Nigeria celebrated her last centenary anniversary in what year?

A. 2000

B. 2014

C. 2020

D. 1990

Answer: B

16. Who is the current minister of Education in Nigeria?

A. Prof Rukkayat Rufai

B. Adamu Adamu

C. Prof Adedapo Afolabi

D. Prof. Wole Soyinka

Answer: B

17. The state with the least number of local government in Nigeria is——————

A. Zamfara B. Lagos C. Bayelsa D. Anambra

Answer: C

18. Who is the current Senate President in Nigeria?

A. Yakubu Dogara
B. Ahmed Ibrahim Lawan
C. Tukur Buratai
D. Oshiomole

Answer: B

19. Who is the current House of Rep in Nigeria?

A. Yakubu Dogara
B. Bukola Saraki
C. Tukur Buratai
D. Oshiomole

Answer: A

20. Which state is referred to as “Centre of Excellence?”

A. Ekiti state
B. Ondo State
C. Lagos state
D. Oyo state

Answer: C

21. Which state is referred to as “The Gateway state”

A. Ekiti state
B. Ogun State
C. Jigawa state
D. Oyo state

Answer: B

22. The current minister of petroleum is —————-

A. President Muhammodu Buhari
B. Amaechi
C. Aisha Alhassan
D. Babatunde Fashola

Answer: A

23. The first coup carried out in Nigeria was in what year?

A. 1996
B. 1966
C. 1967
D. 1973

Answer: B

24. Nigeria civil war started in what year?

A. 1967
B. 1970
C. 1966
D. 1985

Answer: A

25. The Aba Women Riot took place in what year?

A. 1975
B. 1929
C. 2001
D. 1939

Answer: B

Part 2 of NIGERIAN CURRENT AFFAIRS (UPDATED)

26. Who is the current INEC Chairman?   Mahmood Yakubu

27. Who is current Chief of Army Staff? Gen. Tukur Yusuf Buratai

28. Who discovered River Niger?  Mungo Park

29. Who coined the name “Nigeria”? Flora Luggard

30. The first trade in Nigeria was held in what year? 1953

31. The highest mountain in Africa is? Mt Kilimanjaro in Tanzania

32. The Largest River in the World is? Mississippi

33. The largest city in the world is? New York

34. Coldest country in the world is? Russia

35. The largest River in Nigeria is? River Niger

36. The United Nations was founded in what year? 1945

37. ECOWAS was founded in what year? 1975

38. The largest city in West Africa is? Ibadan

39. The twin towers ( World Trade Centre ) was bombed in what year? Sept 11, 2001 by Osama Bin Laden Terrorist group

40. The league of Nations was founded in what year? 1920

41. Central Bank of Nigeria was established in what year? 1959

42. The smallest continent in the world is? Australia

43. The First World War started in what year? 1914

44. The First World War ended in what year? 1919

45. The least populated country in the world is? Vatican city

46. Who hosted the 2010 FIFA World Cup? South Africa

47. Nigeria is divided into how many geo-political zones? 6

48. The most populated country in the world is? China

49. The largest Island in the world is? Greenland

50. The Eifel’s Tower is located in what country? France

51. Eifel’s Tower was built in what year? 1889 by Gustave

52. The Nigerian to win a Nobel Laureate is? Prof. Wole Soyinka

53. N.Y.S.C was established in what year? 1973

54. Nigeria Civil War started and ended in what year? 1967-1970

55. Nigeria changed to use of Naira and kobo in what year? 1973

56. The largest continent in the world is? ASIA

57. The youngest judge in the whole world is John Payton

58. The first military coup carried out in Nigeria was in 1966.

59. Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macaulay

60. Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: NNDP

61.  Who is the current president of Nigeria?

Answer:  Muhammadu Buhari

62. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osinbajo

62. What does the eagle in the Nigerian coat of arm
represent?

Answer: Strength

63. Representative democracy is best characteristic by
Answer: free elections and proper registers of voters

64.  While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at
Answer: influencing governmental decisions

65. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is
Answer: an indirect election

66. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
Answer: by election

67. Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France

68. The major advantage of the secret ballot is that
Answer: it ensures the anonymity of each voter

69. In a one party state
Answer: the ruling party is the only legal party

70. A cabinet system of government is practiced in
Answer: Britain and Canada

71.  A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
Answer: a dissolution

72. The constitution of the federal republic of Nigeria
Answer: promotes unity of diversity

73. The transfer of authority to local government council is known as
Answer: delegation

74. The principle of anonymity of civil servants means that they
Answer: are credited or blamed for any thing they do

75. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

76. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
Answer: farmers

NIGERIAN WOMEN CURRENT AFFAIRS

77. Who was the first female editor of a daily newspaper? Dr. Doyin Abiola

78. Who was the first Nigerian female novelist? Mrs Flora Nwakpa

79. Who was the first female winner of an Olympic gold medal? Miss Chioma Ajunwa

80. Who was the first female Senior Advocate of Nigeria? Mrs Folake Solanke

81. Who was the first female Vice Chancellor? Prof. Grace Alele Williams

82. Who was the first female Pilot? Mrs Chinyere Onyemaucheya

83. Who was the first female Judge? Mrs Rose Menye-Ukeje

84. Who was the first female Political Activist? Mrs Margaret Ekpo

85. Who was the first female Deputy Inspector General of Police? Mrs Bisi Ugowe

86. Who was the first female Doctor? Dr Elizabeth Awonyi Abimbola

87. Who was the first female Governor in Nigeria? Mrs Virginia Etiaba

88. Who was the first female to buy a car? Mrs Efuroye Tinubu

89. Who was the first female to drive a car? Mrs Olufunmilayo Ransome Kuti

90. Who was the first female Speaker of the House of Assembly? Mrs Patricia Eteh

USEFUL LEGAL TERMS YOU NEED TO KNOW

Governmental Terms to Know

  • Democracy: is the government of the people by the people and for the people.
  • Kakistocracy: is the government by the worst class of citizens.
  • Oligarchy: this is the government by the rich (influential class of citizens).
  • Rule of law: this is the restriction of the arbitrary exercise of power by subordinating it to well-defined and established laws. It’s the supremacy of law over everybody.
  • Political party: this consist of a group of people with distinct aims and objectives involving in political activities seeking to obtain control of government.
  • Dictatorship: this is a system of government under a military ruler. It’s a ruler who doesn’t consult anyone but takes decision himself.
  • Monarchy: this is also known as kingship. It’s when the ruler(King) rules for his lifetime and passes the position to his blood as an inheritance.
  • Autocracy: this is a government by a sovereign government with uncontrollable authority.
  • Amnesty: is a general pardon by a government to a certain class of offenders.
  • Election: This is a system of selecting a ruler by voting.
  • Affidavit: A written statement that may be presented as evidence
  • Alibi: A defence that a person charged with a criminal offence was elsewhere when the offence was committed and therefore cannot be responsible for it.
  • Solicitor: A person qualified to conduct legal matters.
  • Plaintiff: A person who brings an action in court to seek redress from another called the defendant.

NIGERIAN NATIONALISTS YOU NEED TO KNOW

  1. Herbert Macaulay
  2. Nnamdi Azikwe
  3. Obafemi Awolowo
  4. Tafawa Balewa
  5. Ahmadu Bello
  6. Anthony Enaghoro
  7. Eyo Ita
  8. Nyong Essien
  9. Mbonu Ojike
  10. Joseph Tarka
  11. Ernest Okoli
  12. Michael Okpara
  13. Akanu Ibiam
  14. King Jaja of Opobo
  15. King Kosoko of Lagos
  16. Oba Ovaremi of Benin
  17. Dennis Osadebe

PART B OF THE NIGERIA CURRENT AFFAIRS FROM 1960

1. Who formed the first political party in Nigeria?
A. obasanjo
B. Osama
C. Obi
D. Herbert Macaulay

2. What was the first political party in Nigeria?
A. APC
B. PDP
C. NNDP
D. AD

3. Who is the current president of Nigeria?
A. Obasanjo
B. Saraki
C. Buhari
D. Jonathan

4. Who is the current vice president of Nigeria?
A. Osinbajo
B. Atiku
C. Peter obi
D. Namadi sambo

5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
A. peace
B. Terror
C. Agriculture
D. Strength
Answer: Strength

6. Representative democracy is best characteristic by

(A) free elections and proper registers of voters
(B) a politically educated electorate
(C) rule by the interest group
(D) proper constituencies and a real choice of candidates

07. While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at
A. causing social unrest
B. influencing governmental decisions
C. controlling nation’s economy
D. getting workers to unite

8. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is

A. an indirect election
B. an unfair election
C. a disputed election
D. a rigged electron

9. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
A. by election
B. general election
C. referendum
D. plebiscite

10. Which of these countries does NOT operate a federal constitution
A. USA
B. Nigeria
C. Canada
D. France

11. The major advantage of the secret ballot is that
A. it is faster than other systems
B. nobody can be prevented from voting
C. it ensures the anonymity of each voter
D. losers can ask for another secret voter

12. In a one party state

(A) there are no free citizens
(B) the communist party is the only legal party
(C) the ruling party is the only legal party
(D) elections to be legislature are held at the party’s conferences

13. A cabinet system of government is practiced in

A. Britain and Canada
B. the soviet union
C. all European Countries including Britain
D. the United State of America

14. A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
A. a dissolution
B. an adjournment
C. a prorogation
D. a devolution

15. The constitution of the federal republic of Nigeria
(A) promotes unity of diversity
(B) allows for the dominance of the minority ethnic groups
(C) concentrates governmental power at on one level of government
(D) ensures the dominance of one political party.

16. The transfer of authority to local government council is known as
A. delegation
B. fusion
C. fragmentation
D. devolution

17. The principle of anonymity of civil servants means that they
A. are not the servant of a particular government
B. are trained for the duties they perform
C. are credited or blamed for any thing they do
D. have a career

18. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were
A. UPN, NPN, PPA, PPP, NPP, and NAP
B. UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,
C. NPN, UPN, NPP, PRP, PPP NNDP,
D. NPC, GNPP, PRP, UPN, NPP and PPA

19. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
A. farmers
B. the Nigerian union of teachers (NUT)
C. Nigeria medical associate (NMA)
D. Academic staff union of university (ASUU)

20. The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the
A. burns constitution
B. Richards constitution
C. Littleton constitution
D. Macpherson constitution

21. A popular principle of colonial administration in British west Africa was
A. association
B. indirect rule
C. paternalism
D. assimilation

22. The first governor-general of colonial Nigeria was
A. sir, Hugh Clifford
B. sir James Robertson
C. lord Lugard
D. sir Ralph moore.

23. The first military government in Nigeria was headed by
A. General Yakubu Gowon,
B. General Agunyi Ironsi
C. General M. Mohammed
D. General O. Obasanjo.

24. The first general election in Nigeria was hold in
A. 1933
B. 1952
C. 1955
D. 1959

25. The supreme organ of the U.N O is the
A. General assembly
B. secretary general
C. world court
D. world bank

ANSWERS

1D 2C 3C 4A 5D 6A 7B 8A 9A 10D

11C 12C 13A 14A 15A 16A 17C 18B 19A 20B

21B 22C 23B 24D 25A

Current Affairs Two

1. Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of
a. 1966
b. 1976
c. 1984
d.1987

2. A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues
a. Party leaders
b. Speaker of the House
c. Clerk of the House
d. Whip

3. A system in which no single person serves as the chief executive is known as
a. Republican
b. Revolutionary
c. Collegial
d. Parliamentary

4. A social system in which power is derived from control over land is called
a. Oligarchy
b. Feudalism
c. Socialism
d. Welfarism

5. “Rule of Law†refers to situation in which
a. Lawyers are the rulers
b. Laws are supreme
c. The judiciary is independent
d. Parliament makes laws

6. An important principle of the civil service is
a. Authoritarianism
b. Anonymity
c. Nepotism
d. Partisanship

7. Which of these constitution recognized local government as the third tier of government
a. The 1946 Constitution
b. The 1960 constitution
c. The 1963 constitution
d. the 1979 constitution

8. A condition for judicial independence is the appointment of judges by the
a. Civil service commission
b. Judicial service Commission
c. Low Review Commission
d. The 1979 constitution

9. The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that:
a. More states should be created in the federation
b. No more states should created before independence
c. Nigeria should revert to a unitary structure
d. the legislature should Legislate for the minority arease the minorities should constitute one state

10. One of these was in existence before the outbreak of the second world war
a. The OAU
b. The League of Nations
c. The UNO
d. The Commonwealth of Nations
e. ECOWAS

PART THREE: FACTS AND QUESTIONS ABOUT NIGERIA

1. Mention the new service chiefs in Nigeria

2. Who is the current INEC chairman?
Answer: Mahmud Yakubu

3. Who is the current NAFDAC Director General?
Answer: Mojisola Christianah Adeyeye

4. Who is the current Inspector General of police?
Answer: IGP Ibrahim Idris

5. Current chairman of the African Union
Answer: Paul Kagame

6. Who is the secretary General of the united nations
Answer: António Guterres

7. Who is the current minister of education?
Answer: Mallam Adamu Adamu

8. Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.
Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

9. What was the first political party in Nigeria?
Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

10. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

11. Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osibajo

12. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

13. Mention 5 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe,
Evan Enwerem,
Chuba Okadigbo,
Anyim Pius Anyim,
Adolphus Wabara,
Ken Nnamani,
David Mark

14. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

14. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

16. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

17. What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

18. Who is the current minister of finance?
Answer: Zainab Shamsuna Ahmed

19. Who is the current minister of defence?
Answer: Maj. Gen. Bashir Magashi (rtd)

20. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?
Answer: Six (6) geopolitical zones

21. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

22. Who is the current minister of FCT?
Answer: Muhammadu Musa Bello

23. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege

24. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

25. Who gave Nigeria her name?
Answer: Flora Shaw

26. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

27. Which country won the last world cup?
Answer: France

28. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

29. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

30. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

31. Who is the current CBN Governor?
Answer: Godwin Emefiele

32. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

33. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

34. Who is the Nigerian current speaker of House of Representatives?
Answer: Femi Gbajabiamila

35. Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?
Answer: President Muhammudu Buhari

36. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

37. When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

38. When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

39. How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

40. Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

41. Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

42. Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

43. What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

44. What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean.

Additional Current Affairs Questions and Answers

1. The military coup of July 25, 1975 which topped general Yakubu Gowon from power took place when he was attending which important event?

a. OAU Summit in Kampala
b. UN General Assembly in New York
c. Assembly of Heads of States of ECOWAS in Monrovia
d. The Olympic Games

2. Which of the following political parties did not participate in the 1979 General Elections in Nigeria?

a. Unity Party of Nigeria
b. National Party of Nigeria
c. Social Democratic Party

3. Alhaji Shehu Shagari was sworn in as President of the Federal republic of Nigeria in 1979 by

a. Justice Fatai Williams
b. Justice Adetokunbo Ademola
c. Justice Salihu Modibbo Alfa Belgore
d. Justice Isa Mohammed

4. The British took over Nigeria through
a. Negotiation (b) Bargaining
c. War (d) The Sea

5. Which of the following courts served as the highest judicial organ for Nigeria up till 1963?
a. Supreme court
b. Federal Court of Appeal
c. Appellate court
d. The privy council

6. What was the primary purpose of the Sir Henry Willinks Commission of Inquiry?
a. To approve the independence of Nigeria
b. To allay the fears of minorities in Nigeria
c. To amalgamate Northern and Southern Nigeria.
d. To make Lagos a British colony

7. Into how many local government areas is Nigeria officially delineated?
a. 654

(b) 650

(c) 820

(d) 774

8. Laws made by State government are known as
(a) Edicts

(b) Bye law

(c) Acts

(d) Decrease

9. The centenary anniversary of the amalgamation of Northern and southern Nigeria will be celebrated in
(a) 2060

(b) 2063

(c) 2014

(d) 2007

10. Which of these men introduced indirect rule in Nigeria?
a. Mungo Park
b. Dr. Nnamdi Azikiwe
c. Lord Lugard
d. Sir James Robertson

11. Politics is an act for
a. Man to govern himself
b. Man to create government
c. States to control its destiny
d. Man to determine others

12. A major issue that distinguishes pressure groups from political parties is

(a) Membership (b) objective (c) voting patterns (d) ideology

13. A nation consists of people with
a. Common history
b. Common ancestry
c. A shared set of values
d. A,B, and C above

14. A totalitarian state is based on
a. Multi-party system
b. Total protection of civic rights
c. The totality of the state processes
d. Coercion as the instrument of government

15. A political concept that defines the beliefs, attitudes and values of a society is called
a. Political socialization
b. Political culture c. Political transformation
d. Referendum

16. The agent of political socialization generally regarded as the most important is Family

(b) Peer group

(c) school

(d) Churches and Mosques

17. A political ideology that defines a system of societal organization in which the state control the commanding heights of the economy is called

(a) totalitarianism (b) communalism (c) socialism (d) communism

18. In which of the following countries is governmental powers most fused?
a. Nigeria
b. United states of America
c. France
d. Canada

19. The benefits of separation of powers include the following except

20. Which of the following best describes French colonial policy in Africa?

(a) policy of association

(b) policy of casus belli

(c) policy of hostility

(d) policy assimilation

21. The electorate is generally understood to refer to:

(a) elected members of the national assembly

(b) elected members of the state houses of assembly

(c) candidates who can contest elections

(d) those citizens qualified to vote at elections

22. In a parliamentary system of government, the function of the head of state and the head of government are vested in

(a) the inner cabinet

(b) an individual

(c) two different individuals

(d) the ministerial council

23. In a modern democracy, the ultimate source of sovereignty is the

(a) legislature and executive

(b) judiciary

(c) ruling political party

(d) people

Answers
1A 2C 3B 4D 5D 6B 7D 8A 9C 10C 11A 12B 13D 14D 15C 16B 17A 18C 19B 20A 21D 22D 23C 24D

Who is the current chairman of INEC?

  • Mahmoud Yakubu

Who is the current chief of Army staff?

  • Lt Gen Tukur Yusuf Buratai

List of Ministers in Nigeria

Portfolios Name(s)
Minister of Petroleum President Muhammadu Buhari
Minister of Mines and Steel Development Dr. Uchechukwu Ogah
Minister of FCT Muhammed Musa Bello
Minister of Niger Delta Sen. Godswill Obot Akpabio
Minister of Labour & Employment Chris Ngige
Minister of Environment (State) Sharon Ikeazor
Minister of Education Adamu Adamu
Minister of Industry, Trade and Investment, State Amb Maryam Katagum
Minister of Petroleum (State) Timipre Silva
Minister of Special Duties Sen. George Akume
Minister of Agriculture (State) Mustapha Baba Shehuri
Minister of Power (State) Godwin Jedi-Agba
Minister of Niger Delta (State) Festus Keyamo
Minister of Science and Technology Ogbonnaya Onu
Minister of Health Dr. Osagie Ehanire
Minister of Budget and National Planning (State) Clement Ikanade Agba
Minister of Industry, Trade and Investment Otunba Adeniyi Adebayo
Minister of Foreign Affairs Geoffrey Onyeama
Minister of Communication Dr. Ali Isa Pantami
Minister of Education (State) Emeka Nwajuba
Minister of Water Resources Suleiman Adamu
Minister of Finance, Budget and National Planning Zainab Shamsuna Ahmed
Minister of Environment Dr. Mohammad Mahmoud
Minister of Agriculture Mohammed Sabo Nanono
Minister of Defence Maj. Gen. Bashir Magashi (rtd)
Minister of Aviation Hadi Sirika
HAGF and Minister of Justice Abubakar Malami
Minister of FCT (State) Ramatu Tijani Aliyu
Minister of Information and Culture Lai Mohammed
Minister of Transportation (State) Gbemisola Saraki
Minister of Works and Housing Babatunde Raji Fashola
Minister of Health (State) Adeleke Mamora
Minister of Science & Tech (State) Mohammed A. Abdullahi
Minister of Foreign Affairs (State) Amb. Zubairu Dada
Minister of Mines & Steel Development Olamilekan Adegbite
Minister of Labour (State) Sen. Omotayo Alasuadura
Minister of Interior Rauf Aregbesola
Minister of Youth and Sports Sunday Dare
Minister of Women Affairs Dame Pauline Tallen
Minister of Transportation Rotimi Amaechi
Minister of Police Affairs Mohammed Maigari Dangyadi
Minister of Power Engr. Sale Mamman
Minister of Works and Housing, (State) Abubakar D. Aliyu
Minister of Humanitarian Affairs, Disaster Management and Social Development Sadiya Umar Faruk